Behandling

Hvilke behandlinger findes der?
PAH kan endnu ikke kureres, men vores viden om sygdommen og mulighederne for at behandle er øget betydeligt de seneste ti år. Målet med behandlingen er at sænke blodtrykket og øge blodtilførslen i lungens blodkar, mindske modstanden og dermed aflaste hjertet. På den måde kan symptomerne håndteres, og prognosen forbedres på lang sigt. Det er normalt, at man kombinerer forskellige lægemidler ved behandling af PAH for at opnå den bedst mulige effekt og dermed den bedst mulige livskvalitet.

Behandlingsformer
Der findes mange forskellige typer af behandlinger og lægemidler mod PAH. Hver og en virker på forskellig måde i kroppen. Valget af behandling baseres på en samlet vurdering for at kunne beslutte, hvad der er det rigtige for hver enkelt patient.

PAH-specifikke lægemidler
Der findes flere lægemidler, som specifikt behandler PAH. Disse lægemidler får blodkarrene i lungerne til at slappe af og udvide sig. De mindsker og forhindrer også fortykkelsen af blodkarrene, hvilket gør det lettere for hjertet at pumpe blod gennem lungerne. Målet med behandlingen er en forbedret evne til fysisk anstrengelse og en forbedret livskvalitet. 

Forskellige metoder
Der kan anvendes flere forskellige metoder til behandling af PAH, som f.eks.: 

Andre lægemidler og behandlinger ved PAH
Der findes flere andre lægemidler og behandlinger, som kan anvendes sammen med ovennævnte PAH-specifikke lægemidler: